vineri, 20 noiembrie 2009

Stephenie Mayer acuzata de copiat



Mai mulți cititori, fani ai serialului The Vampire Diaries, mi-au atras atenția asupra cărților scrise de L.J. Smith prin 1991. După lupte seculare ce au durat câteva săptămâni, am intrat în posesia acestora.

Mulți comentatori de la postul meu legat de The Vampire Diaries n-au înțeles faptul că, pentru mine, serialul e prost! La fel ca și adaptarea cinematografiă după Amurg. Știu, nu e nici o surpriză în asta, de cele mai multe ori cartea bate filmul! Însă copiii fascinați de romanticul Edward nu pot înțelege asta. Ei au un chip pe care îl pot atribui unui personaj ce iese în evidență în lumea neagră și crudă a ”vampirilor”. Măcar de-ar fi reali…

The Awakening, sau Trezirea, e cartea ce a stat la baza Twilight! Nu e nici un dubiu în asta. Stephenie a copiat aproape tot firul epic din cartea asta, adăugându-i umorul aparte și multe descrieri ce reușesc să farmece un cititor.

Probabil cărțile lui L.J nu au fost atât de cunoscute pentru că stilul său e ceva mai telegrafic. Îi lipsesc adjectivele, atributele și descrierile ample. Plus că nu au pic de haz evenimentele descrise, nu sunt situații amuzante. Cărțile lui Meyer, deși mai greu de tradus și adaptat la orice limbă tocmai pentru că abundă în descrieri, adjective și atribute, ascund pilde, promovează bunătatea ce se ascunde în om și binele care învinge răul în orice situație. Asta nu înseamnă că nu mi-au plăcut ambele stiluri.

Mai jos ai un rezumat, într-o oarecare comparație cu opera lui Stephenie Meyer
Articol scris de un anonim

Niciun comentariu: